Întotdeauna am fost convinsă că cele mai bune mâncăruri sunt preparate din ingrediente locale și din ingrediente de sezon. Cred că niciodată fructele de mare (oricât de repede vor fi aduse), nu vor avea aici gustul celor pescuite în Marsilia sau Bangkok, așa cum un ratatouille făcut iarna nu va avea niciodată gustul celui de vară. De fapt, s-ar putea să n-aibă niciun gust (în afară de cel al chimicalelor din legumele importate).
Și mai cred că mulți dintre noi nu știu să profite de ingrediente simple, ieftine dar prea puțin folosite, din păcate, cum ar fi arpacașul sau bulgurul. Bulgurul a început să devină cunoscut și în România odată cu apariția restaurantelor cu specific oriental (libanez) și e folosit mai ales în salata tabouleh. Dar câte nu se pot face cu el, de la pilafuri și risotto-uri delicioase, până la sarmale.
Azi – un pilaf aromat și extrem de sățios pentru iarna care e pe cale să se piardă-n primăvară. Bulgurul este, de fapt, grâu dur, decorticat și prefiert, de aceea timpul de gătire e extrem de scurt. Asta înseamnă cu puteți prepara acest pilaf într-un timp aproape record.
Aveți nevoie de o ceapă medie, pe care o tocați mărunt și o căliți la foc mic în ulei de măsline, de floarea soarelui sau chiar untură. Eu am folosit untura de această dată. După 4-5 minute, când ceapa devine translucidă, am adăugat o cană de bulgur mare (neapărat mare) și aproximativ 150 de ml de supă (de legume sau de pui). De asemenea, o lingură de pastă de ardei (picantă/iute, dar puteți folosi și normală) și o lingură de bulion (puteți folosi suc de roșii). Am condimentat cu sare și piper negru și am lăsat vasul pe foc foarte mic, acoperit, încă 5 minute. Acum e timpul să vedeți dacă bulgurul a absorbit tot lichidul și să vedeți dacă e fiert. În caz contrar, puteți să adăugați încă puțină supă.
Evident, puteți să-i puneți mult mai multe legume: ardei gras, morcov, țelină, broccoli, ciuperci. Poate chiar și carne. Dar eu am vrut un pilaf de bulgur așa cum am mâncat la Istanbul: simplu, gustos, aromat, reconfortant.
Și nu uitați că mâncarea cu suflet vine de la Farfuridi.ro, iar și mai multe bunătăți găsiți pe www.facebook.com/farfuridi.