Ai fost crescută să nu deranjezi? De ce te temi să spui ce simți în relații
Psihologie · Autocunoastere / De Maria Ionescu, 03.07.2025

Poate că ți s-a spus încă de mică „nu ridica tonul”, „nu plânge acum”, „nu fi dramatică”, „nu mai deranja”. Și, puțin câte puțin, ai învățat să taci. Să nu ceri. Să nu spui. Să te prefaci că ești bine. Să înghiți. Să te adaptezi la alții ca să nu fii „prea mult”. Și, fără să-ți dai seama, ai crescut cu ideea că emoțiile tale sunt un inconvenient. Că adevărul tău e incomod. Că vocea ta poate strica liniștea. Și că e mai „sigur” să nu o folosești.

Așa ajungi, ani mai târziu, într-o relație în care te simți neliniștită, dar nu spui. Simți că lipsește ceva, dar te temi să deschizi gura. Ai o întrebare, dar o reprimi. Ești dezamăgită, dar zâmbești. Pentru că undeva înăuntrul tău există încă acea fetiță care crede că iubirea se primește doar dacă ești cuminte, blândă, tăcută și ușor de suportat. Iar dacă îndrăznești să simți prea mult sau să spui prea tare… riști să deranjezi. Să fii respinsă. Să fii părăsită.


Tăcerea ca mecanism de protecție


Tăcerea nu înseamnă că nu simți. Înseamnă că simți atât de mult, încât nu mai știi cum să exprimi fără frică. Pentru multe femei, a tăcea devine un mod de a supraviețui emoțional. Tăcem ca să păstrăm armonia. Ca să nu declanșăm un conflict. Ca să nu fim judecate, respinse, abandonate. Dar ce nu realizăm este că, în tăcerea noastră, ne pierdem bucăți din cine suntem.

Și mai grav: bărbatul de lângă tine nu te mai vede cu adevărat. Vede o versiune tăcută, resemnată, care pare ok cu totul. Și atunci tu te întrebi de ce nu te înțelege. De ce nu simte ce simți. De ce pare atât de departe. Dar cum ar putea simți ceva ce tu nu îi dai voie să afle?


Frica de reacția celuilalt


Una dintre cele mai profunde temeri este cea legată de reacția celuilalt: Dacă îi spun ce simt, ce o să zică? Dacă se supără? Dacă mă face nebună? Dacă pleacă? Și atunci alegem să „nu spunem nimic” – din iubire, ne spunem. Dar în realitate, nu e iubire. E frică.

Frica de a nu fi prea mult. Frica de a nu pierde. Frica de a nu fi considerată slabă sau instabilă. Dar mai ales frica de a nu repeta ceva ce ai trăit în trecut – poate cu un părinte distant, poate cu un partener care te-a umilit, poate cu tine însăți, în oglinda unei traume vechi.


Ce se întâmplă când taci prea mult?


Tăcerea devine o închisoare. Începi să simți că nu ești auzită, dar nici nu mai știi cum să te faci auzită. Te frustrezi, dar tot nu spui nimic. Acumulezi. Te retragi. Te închizi. Iar iubirea, care ar trebui să fie un spațiu de libertate și adevăr, devine un loc în care nu mai ești întreagă. În care joci un rol: cel al femeii „bune”, „tolerante”, „mature”, „care înțelege mereu”.

Dar acea „femeie bună” suferă în tăcere. Și într-o zi se prăbușește. Pentru că emoțiile neexprimate nu dispar. Se transformă în anxietate, tristețe, furie pasivă, distanță. Sau într-o plecare tăcută, atunci când simți că nu te mai regăsești deloc în relația ta.


Vocea ta nu e un deranj. E o parte din iubire


E timpul să rescrii povestea. Să înțelegi că o relație sănătoasă nu e aceea în care nu spui ce simți, ci aceea în care poți să spui ce simți. Unde nu ești penalizată pentru emoțiile tale, ci îmbrățișată în ele. Unde adevărul tău contează, chiar dacă nu e perfect. Unde vulnerabilitatea nu e considerată slăbiciune, ci curaj.

Să spui „mă doare” nu e o greșeală. Să spui „simt că mă îndepărtez” nu e un atac. Să spui „am nevoie de tine” nu e o rușine. Toate sunt forme de a rămâne vie, conectată, reală.

Iar dacă bărbatul de lângă tine te face să te simți greșită pentru ceea ce simți, dacă îți invalidează emoțiile sau te pedepsește cu tăcere… atunci nu e iubire. E control. E manipulare. E frica lui, mascată în autoritate. Și tu nu ești obligată să porți asta.

Ai voie să fii incomodă dacă asta înseamnă să fii sinceră


Poate va veni o zi în care, în loc să te temi că îl deranjezi, vei alege să nu te mai deranjezi pe tine însăți. Să te asculți. Să te exprimi. Să spui ce doare. Să nu mai ascunzi sub zâmbete ceea ce inima ta vrea să strige.

Nu toți bărbații pot sta în fața unei femei care vorbește din durere. Dar cei care pot… aceia sunt bărbați care merită să rămână.
Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro